Du er her: Artikler » Diverse emner

Akvariebaggrunde


Et af de store problemer ved at indrette akvariet er at få så stor dybde som muligt. Dette kan delvis gøres ved at indrette selve interiøret hensigtsmæssigt og med de forskellige akvariedekorationer såsom planter, trærødder og sten skabe et indtryk hos betragteren af at akvariet i virkeligheden er betydelig dybere i virkeligheden er. Dette kræver en hel del arbejde og ikke mindst kunstnerisk talent, og der er mange akvarister, der aldrig lærer dette. Man ser det tydeligt på udstillinger og hjemmekonkurrencer, hvor de forskellige akvaristers evner indenfor denne gren af hobbyen stilles skarpt op overfor hinanden.
 

En anden måde, man kan skabe denne illusion er ved at bygge sig en baggrundskasse, hvorved man forlænger dekorationen bagud. Det er meget forskelligt, hvor dybe de forskellige akvarister laver sine baggrundskasser, delvis bestemt af den plads man har til rådighed, men også af de evner akvaristen har for at bygge en god baggrund op.
I denne artikel vil jeg give grundreglerne for en baggrundskasse og man kan så selv tilpasse den til det akvarium og de fisk, man har.
 

Det minimale mål for en baggrundskasses dybde er 10-15 cm, men specielt på udstillinger ser man dem ofte betydelig dybere. Man starter med at lave en ramme i akvariets størrelse (længde x højde) og herpå fastsættes en bund. Rammen kan laves af brædder og bunden af spånplade, masonit eller krydsfiner. Inden man nu går videre må man bestemme sig for hvilken type akvarium, man skal bruge baggrundskassen til. Det er jo ikke den samme baggrund der skal bruges til et klippekystakvarium som til et skovflodsakvarium. I begge ender af baggrundskassen laves nogle ”kanaler” til ledninger og filterslanger.
 

Lad os starte med skovflodsakvariet. Her skal vor baggrundskasse jo forestille en bredzone, hvor de træer, der vokser på bredden stikker sine rødder ned i vandet. Selve bredden kan vi bygge op af papmache over et trådskelet (hønsetråd er godt).
Vi starter med at sømme hønsetråden fast i kassen, sørg for at den ikke ligger alt for glat, lav nogle buler og folder og klip tråde over, hvor det er nødvendigt for at få hønsetråden til at falde nogenlunde blødt i folderne. Når hønsetråden sidder godt fast kan vi begynde med selve opbygningen af baggrunden. En gang tapetklister blandes efter brugsanvisningen på posen - og får lov at stå i den anbefalede tid, før man bruger den. Så er det med at få samlet en masse gamle aviser - ikke ugeblade osv. Disse rives i strimler på ca. 5 cm bredde, og når limen er klar dyppes de i denne. De skal dyppes godt og den letteste måde er hvis man bruger et forholdsvis fladt kar til limen og trækker papirstrimlerne igennem limen, medens man holder dem helt neddykket i lim.
 

Man lægger nu strimmel på strimmel over hønsenettet indtil man har dækket den med et ikke alt for tyndt lag papir. Man skal på dette tidspunkt sørge for at få opbygget de konturer man vil have i sin færdige baggrundskasse - altså fremspring og fordybninger. Når man er tilfreds med resultatet - man kan nå at forandre mening under arbejdet og lave det allerede færdige område om - hvis man skulle få en god ide undervejs - må man have tålmodighed et par dage, nu skal hele dekorationen nemlig tørre godt igennem, inden man kan gå videre.
Dekorationen er så blevet tør - rigtig tør, og vi kan gå videre i fremstillingsproceduren. Vi ville lave et skovflodsakvarium, og det betyder, at vi må have nogle trærødder ind i baggrundskassen. Klip et hul i papmache’en hvor rødderne skal sidde, stik roden ind og lim den fast med at par papirstrimler med klister. Sørg for at trærødderne stikker NED i vandet fra den øverste del af dekorationen, det ser mest naturligt ud, men dette betyder selvfølgelig ikke, at du ikke kan have rødder stikkende ud længere nede i dekorationen. De rødder du bruger behøver ikke være “rigtige” akvarierødder, de kommer jo ikke i vand, så du kan for den sags skyld bruge frisk opgravede rødder. Skyl dem af for jord, men lad de mange små trevlerødder blive siddende, det ser naturligt ud, og det er jo det hele ideen med en dekoration drejer sig om.
 

Når du har fået anbragt alle de rødder du synes, der skal være, for at dekorationen ser godt ud, var det måske en god ide at “bygge” nogle sten ind i bredden, det er jo meget almindeligt, at man i en flodbrink ser sten stikke ud af jorden. Skær huller til stenene i papmacheen, brug flade afrundede sten, der kan se ud som runde sten, der bare stikker en del af fladen ud fra brinken. Lim dem fast på samme måde som trærødderne og lad så det hele tørre godt igennem igen.
 

Når dekorationen igen er helt tør - der går som regel nogle dage afhængig af temperatur osv, skal den efterbehandles. Mal hele dekorationen med sorte og brune farver og medens dekorationen endnu er våd, drysses noget fintrevlet sphagnum ud i malingen. Dette giver en god illusion af jord og nederst i baggrundskassen kan man klæbe et tykt lag visne blade fast.
Baggrundskassen er nu for den sags skyld færdig, men for at dekorationen ikke skal se alt for tør ud, har jeg adskillige gange brugt det at give hele den opbyggede dekoration en gang lak. Jeg har som regel brugt spray, der er lettest at arbejde med. Der er dog mange akvarister, der ikke lakerer deres baggrundskassers dekoration, det er noget af en smagssag.
 

Nu skal vi til at have baggrundskassen op at stå lodret bag akvariet og det kan måske blive nødvendigt med nogle små justeringer, der kan være en rod der rager lidt langt ud osv. Dette klares med en sav/grensaks og så skal kassen på plads. Nu skal slanger, ledninger osv ned i de dertil indrettede kanaler og når lampen igen er lagt på plads skal vi have undersøgt, om der falder så meget lys ind i baggrundskassen, at den ønskede virkning opnås.
 
 


 
 

powered by FreeFind

Det er tilladt at
låne artikler fra fishbase.dk.
Læs mere om det HER

 

Valid XHTML & CSS