Du er her: Artikler » Fisk

Thayeria boehlkei

 

Foto copyright F. Ingemann Hansen

 

 

Thayeria boehlkei, falsk skråsvømmer

Den falske skråsvømmer, eller som nogle akvarister også kalder den, vinkeltetra, kommer fra Rio Araguaia i Brasilien og fra Perus Amazonområde. Den blive Ca. 6 cm og som billedet viser, er det en slank fisk med en noget ualmindelig svømme- stilling. Den hører ikke til de mest farvestrålende tetraarter, men har alligevel gennem årene opnået at blive ret populær i akvariehobbyen. Dens rygside er gullig med et svagt grønligt skær, og fra gællelågets bagkant løber et kulsort længdebånd ned gennem kroppens midterlinje og ud på haleroden. Ude i halefinnen løber båndet ned i den underste flig af halefinnen, der er stærkt indskåret. Lige under dette bånd ses en kraftig gylden streg.

Fiskens sider er grågule og bugen sølvagtig med et svagt rosa skær. På ryg- og halefinne set lidt rødligt ved finnebasis, men ellers er finnerne transparente, farveløse. Den falske skråsvømmer er en typisk stimefisk, som helst skal holdes i flok på ikke under 8- 10 individer Hvis man holder denne art i for få eksemplarer, vil man ofte se dem skjule sig i beplantningen, være meget sky og kun komme frem , når der fodres. Den er velegnet til det beplantede selskabsakvarium sammen med andre fredelige tetraarter , dværgcichlider og pansermaller.

Den opholder sig oftest i akvariets mellemste zone og tager foderet, når det daler ned gennem vandet. Den er ikke særlig fordringsfuld i den daglige pleje, idet den befinder sig helt godt på almindeligt postevand med en temperatur mellem 23 og 25° C. Man skal dog sørge for regelmæssige delvise vandskift, da denne art i lighed med mange andre tetraarter kan være noget følsom overfor ophobning af nitrit i akvarievandet.

Arten er meget produktiv og hører til de tetraarter, som man uden de helt store problemer kan opdrætte, hvis man gør lidt ud af sagen og har lidt tålmodighed. Til leg kan man bruge et ca. 30 liters akvarium, men i modsætning til opholdsakvariets vand skal legeakvariets vand være blødt og let surt. Man kan med fordel filtrere over sphagnum. Vandets hårdhed skal ned omkring 5 ° dGH og med en pH på 6,5 medens temperaturen hæves en smule til 25-26 ° C. Over bunden lægges en legerist, da fiskene uden blusel gerne æder deres egne æg.

Man kan også bruge det gamle trick med sten på størrelse med hasselnødder, som æggene kan falde ned mellem, men legeristen af plastiknet er lettere at arbejde med, så det er oftest det der bruges ved leg med tetra- og barbearter. En tidlig fredag morgen fanges en tydelig rognsvær hun op og sættes over i legeakvariet, medens hannen må vente til om aftenen. Når man skal lege med tetraarter, ja det gælder faktisk for alle fiskearter, må man sørge for kun at vil legen finde sted næste morgen, men giv dem evt. et par dage - du har jo hele week-end’en - så skal de nok gå i leg, hvis du altså har gjort forarbejdet godt nok.

Med dette mener jeg en god og afvekslende fodring med gode foderemner som levende- eller frostfoder Når du kan se, at legen er færdig, fjerner du parret og dækker akvariet til. Sådan skal det stå 3-5 dage, men for en sikkerheds skyld bør du kikke til dem hver dag, så de ikke klækker uden at du opdager det. Straks når ungerne er fritsvømmende skal de fodres med det fineste foder du kan skaffe. Mange bruger infusorier, nogle bruger færdigkøbt yngelfoder og nogle klarer sig i de første dage med hårdkogt æggeblomme slemmet op i vand.

Når ungerne er store nok, skal man begynde at fodre med Artemia nauplier, da dette foder først rigtig sætter gang i væksten. Hvis man er nået så langt, er der næppe de store problemer med resten af opvæksten, bare man sørger for afvekslende fodring, regelmæssige, delvise vandskift og en kærlig hånd.

powered by FreeFind

Det er tilladt at
låne artikler fra fishbase.dk.
Læs mere om det HER

 

Valid XHTML & CSS