Du er her: Fishbase » Cichlider » Afrika » Malawisøen

Gephyrochromis moorii

© Foto: F. Ingemann Hansen

Gephyrochromis moorii BOULENGER, 1901ETYMOLOGI :

Arten er opkaldt efter den engelske fiskefanger MOORE


STØRRELSE :

13 cm


FARVE / FORM :

Arten er nærmest torpedoformet. Pande og ryg er brunlig medens resten af kroppen er
blå. Rygfinnen er lyseblå med enkelte pletter i blødstråledelen. Halefinnen stribet hvid og brunlig med et blåt skær. Gatfinne og bugfinner er hvidlige.

UDBREDELSE :

Arten er endemisk i Malawisøen i Østafrika, hvor den dog kun forekommer i den sydlige
del af søen.


SYSTEMATIK :

Arten er solgt unger handelsnavnet Pseudotropheus Acii type. Synonym Christyella nyasana


ØKOLOGI/BIOLOGI :

Arten findes på sandkysten, hvor man ofte ser den i grupper på 4-8 stykker. En sådan gruppe består kun af en han i yngledragt samt hunner og endnu ikke udfarvede hanner.


ADFÆRD :

Arten lever af smådyr, som den graver op af sandet. Den har mange spidse og lange tænder, der sidder tæt i både over- og underkæbe.

AKVARIET :

Arten kan holdes i et normalt selskabsakvarium for mbuna-arter. Akvariet indrettes som et
klippekystakvarium med stenopbygning ved bagruden og sideruderne og gerne langt frem i akvariet, så der opstår mange skjulesteder og huler. Et sådan akvarium bør ikke være under 250 liter for at give plads
til en tilpas stor fiskesamling.

Man behøver slet ikke at bruge grus i et sådan akvarium, men kan udbygge bunden med større og mindre sten helt frem til forruden. Man bør holde flere arter i dette akvarium, men for det meste skal man nok sørge for kun at have en eller to hanner af hver art, medens der gerne må være adskillige hunner for hver han.

Akvariet skal have en god vandcirkulation og en effektiv filtrering, så man skal sørge for at etablere et godt, kraftigt udvendigt motorfilter. Hver uge bør man udskifte 25% af andet med frisk ledningsvand. I Malawisøen har vandet en pH omkring 8 - 8,5 og en hårdhed omkring 10ºdGH samt en temperatur på 26-28º C. I de fleste danske kommuner har vi vand, der kommer ret tæt på dette, der er i hvert fald ingen grund til at begynde at lave specielt vand til mbuna-akvariet. At så mange malawi-cichlider villigt yngler i dette vand, må være et godt bevis på, at det er passende for cichliderne fra denne store afrikanske sø.


FORPLANTNING :

Arten er mundrugende. Hannen har i legedragten en intensiv blå farve. Der dannes ikke faste par, men legen kan foregå overalt, hvor en han møder en legevillig hun. Hunnen går med æggene i omkring 3 uger, før ungerne slippes.


 

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css