Cryptoheros nanoluteum

© Foto: F. Ingemann Hansen

Cryptoheros nanoluteum (Algayer, 1994)

Betydning Artsnavnet betyder "den gule dværg" Arten minder i udseende en del om "C." nigrofasciatum og "C" septemfasciatum, men den mest fremtrædende farve på kroppen er gil. De sorte tværboånd, vi kender fra zebracichliden er svagere og til tider er der kun nogle sorte pletter midt på fiskens krop tilbage af dem.

Hannen bliver omkring 10-12 cm medens hunnen bliver lidt mindre. Den tydeligste kønsforskel er den med gult omkransede sorte plet i rygfinnen hos hunnen. I 1996 fangede vi arten i Rio Guarumo, der i regntiden må være en meget stor og kraftfuld flod. Her i tørtiden kunne vi gå over til en ø midt i floden uden at få våde fødder. Bundens rullesten var nu helt blotlagte og udover hovedfloden, der vel på dette tidspunkt var 15-20 meter bred og havde en rivende strøm kom der inde fra skoven en lille sideflod med krystalklart vand. Bunden var mudret og lige i udløbet til Rio Guarumo så vi de første "C." nanoluteus.

Nogle halvstore unger gik mellem rullestenene lige udenfor tilløbet og med det store net lykkedes det efterhånden at få fanget en lille halv snes individer. De blev fordelt mellem turens deltagere og bragt med hjem til vore akvarier, hvor de hurtigt faldt til og formerede sig. Arten har en fremadrettet, ret lille mund og i naturen lever den overvejende af krebsdyr, insektlarver og andet levende småskravl. Tænderne er små og spidse, velegnede til at fastholde byttet.

I akvariet æder den alt, hvad man byder dem, men er især glad for levende og frostfoder. "C." nanoluteus er en forholdsvis fredelig lille cichlide, der dog nok kan sætte sig i respekt under leg og yngelpleje. Æggene afsættes på et hårdt substrat og det er hunnen, der tager sig af plejen, mens hannen jager alle andre bort fra ynglepladsen. Kuldstørrelsen er omkring 200 og æggene klækker efter ca. 3 døgn noget afhængig af vandtemperatur.

Efter yderligere 3 døgn er ungerne fritsvømmende og fodringen skal begynde. Start med Cyclops (levende eller frosne) og giv større foder, efterhånden som ungerne vokser til. Arten er velegnet til selskabsakvariet med andre ikke alt for voldsomme mellemamerikanske cichlider, og man kan godt have nogle store tetraer og/eller ungefødende gående i samme akvarium. Indret det med sten og trærødder, så der er skjulesteder og beskyt evt. planter mod opgravning, selv om denne art ikke hører til de store gravemaskiner som dens nære slægtning "C." nigrofasciatum. I artsakvariet bør kun gå et enkelt par, mens man i større selskabsakvarier godt kan have flere.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css