Parachromis friedrichsthalii

© Foto: Benny B. Larsen

Parachromis friedrichsthalii (HECKEL, 1840)

ETYMOLOGI : Artsnavnet er efter Baron Friedrichsthalii, der opdagede fisken

STØRRELSE : Han 30 cm, hun 20 cm

FARVE / FORM : En meget kraftig fisk, forholdsvis højrygget, sammentrykt fra siderne. Den har et forholdsvis lille hoved, men med en stor mund, med et tydeligt underbid, der tydeligt viser, at der her er tale om en fiskeædende rovfisk. Arten blev længe forvekslet med Cichlasoma managuense, men hvis man har begge arterne ved siden af hinanden, ser man dog tydelig forskellen. Begge arter har den lyse grundfarve med et mørkt ormeformet mønster over hele kroppen.

Hos c. managuense er den forreste del af hovedet, foran øjnene ensfarvet brunt uden pletter, medens der på C. friedrichsthalii har et svage ormeagtigt mønster. Den tydeligste forskel ligger dog i at C.f. har en tydelig brudt midterstribe, noget man ikke ser hos C.m., og yderligere har C. f. under øjet skråt bagud en sort bånd afgrænset af en hvid kant. Dette bånd peger ned på en ligeledes sort plet med en hvid kant, der sidder på gællelågets bageste nedre kant.

KØNSFORSKEL : Hannen har en gul til gylden grundfarve med et karakteristisk mønster af ormelignende tegninger over hele kroppen med en brudt længdestribe. Hunnens har hovedsageligt det ormelignende mønster på den øverste det af kroppen, medens hun er mere ensfarvet gul under kroppens længdestribe. UDBREDELSE : Arten er udbredt fra den Caribiske side af Honduras og Nicaragua, over de store søer i Nicaragua til Stillehavskysten og ned til Costa Rica.

SYSTEMATIK : Arten blev oprindelig kaldt Heros friedrichsthalii, men blev senere flyttet over i Cichlasoma-slægten. Den hører til den såkaldte Guapote-gruppe, der består af kraftige fisk, der alle er fiskeædende rovfisk. Der findes et helt kompleks af arter, der ligner hinanden meget, og af disse kan nævnes C. friedrichsthalii, C. managuense, C. motaguense og indenfor disse, samt måske andre lignende arter, findes en stor variation af tegningsmønstre, der mere eller mindre ligner hinanden.

ØKOLOGI/BIOLOGI : Artens udseende viser tydeligt, at der her er tale om en rigtig rovfisk, der lever af mindre fisk. Den har spidse bagudrettede tænder, der er velegnede til at holde fast på byttet og svælgtænderne er en kombination af spidse tænder, der kan flå byttet fra hinanden og mere knudrede tænder, der kan knuse knogler osv.

ADFÆRD : Arten er forholdsvis fredelig, men også kun forholdsvis. Det kan godt lade sig gøre at holde den i akvarier med andre store mellemamerikanske cichlider, men akvariet skal være stort og forsynet med gode skjulesteder og naturlige revirgrænser.

AKVARIET : Kan kun holdes i store akvarier, og kan så enten holdes i artsakvariet med et enkelt veletableret par eller i selskab med andre store mellemamerikanske cichlider. Temperatur 24 grader C. Arten graver en del og skal have groft foder. Den er noget af en grovæder og der må ubetinget være en god filtrering i akvariet, ligesom der bør udskiftes 1/3 af vandet 2-3 gange om måneden.

FORPLANTNING : Arten er opdrættet flere gange og hvis man har et godt veletableret par er der sjældent de store problemer. Kuldstørrelsen kan være over 1000, men den kloge akvarist suger straks efter at æggene er klækket, en så stor del af de vimrende unger op, at han/hun er sikker på at kunne komme af med de resterende, og det skal siges med det samme, at det ikke er let at komme af med denne art hos de handlende.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css