Julidochromis dickfeldi

© Foto: Benny B. Larsen

ETYMOLOGI :

Artsnavnet er til ære for en tysk akvarist, Alf Dickfeld, som var initiativtager til den ekspedition, hvor fisken blev fundet.

STØRRELSE :

8,5 cm

FARVE / FORM :

Kropsformen er slank og langstrakt og munden er lille. Kroppens grundfarve er brunlig, ofte med et blåligt skær over. Arten har tre mørkebrune længdebånd. Det øverste løber fra øverst på hovedet tæt under rygfinnebasen og slutter bagest på rygfinnebasen. Det andet løber frabag øverste del af øjet til øverst på haleroden. Det tredie løber fra snuden gennem nederste del af øjet til midt på halefinnebasen.

Medens kroppens øverste del ofte er brungul, har den nederste del, under tredie længdebånd, ofte et mere blåhvidt skær. Rygfinnen er mørkebrun med gulhvide prikker og et smukt lyseblåt kantbånd, og dette ses også på hale- og gatfinne. Bugfinnerne er stærkt lyseblå, medens brystfinnerne er gulbrune.

KØNSFORSKEL :

Ingen ydre kønsforskel.

UDBREDELSE :

Endemisk i Tanganyikasøen i Østafrika.

SYSTEMATIK :

Arten blev førstegangsbeskrevet i artiklen "A new Cichlid Fish from Lake Tanganyika: Julidochromis dickfeldi sp.n. (Pisces, Cichlidae)" i REV.ZOOL.AFR., 89 nr. 4, s.981-986 i 1975. J. dickfeldi er nært beslægtet med Jul. ornatus og Jul. transcriptus, men i modsætning til disse to arter, forekommer J. dickfeldi ikke i overgangszonen mellem klippe- og sandkyst.

ØKOLOGI/BIOLOGI :

Som de øvrige Julidochromisarter lever også Jul. dickfeldi endemisk i Tanganyikasøen. Den er fanget i søens sydlige ende i Kasaba-Bay, hvor den udelukkende holder til på klippekysten. Her lever den i og ved klippesprækker, hvor den lynhurtigt smutter ind ved mindste tegn på fare. Den lever hovedsageligt på en dybde mellem 1 og 3 meter.

ADFÆRD :

Rimelig fredelig cichlide, der bør gå i et klippekystakvarium.

AKVARIET :

Akvariet bør indretes med mange sten. Som sagt er arten tæt knyttet til klippekystens smalle revner og sprækker, og dette bør der i vid udstrækning tages hensyn til i akvarieopbygningen. Brug runde og flade sten sammen og lad dem danne såvel lodrette som vandrette smalle (1 - 2 cm) sprækker, hvor fiskene kan smyge sig ind og stå i skjul. Det er ikke nødvendigt med grus i dette akvarium, byg hele akvariet op med sten og fyld evt. de små mellemrum mellem disse op med mindre sten eller meget groft grus.

Som de øvrige Tanganyika-cichlider klarer Jul. dickfeldi sig fint i vort normale ledningsvand, men pas på, lad være med at skifte for meget vand ud ad gangen. Hellere 10 - 15 % en gang om ugen eln 30 % på en gang hver 14. dag. Arten er ikke kræsen, sørg for nogle alger, de kan nippe i, giv dem tørfoder, daphnier, myggelarver, frossent mysis osv og de vil hurtigt komme i form.

FORPLANTNING :

Jul. dickfeldi er hulelegende og æggene afsættes på væg eller loft af den foretrukne hule. Arten er meget revirbundet og forældrefiskene opholder sig altid meget tæt ved deres hule. Nogen udpræget yngelpleje er svær at konstatere, når først æggene er klækket, men forældrenes aggressive forsvar af territoriet giver dog ungerne den fred og ro, de behøver under den første opvækst. Som man også kan opleved med de andre Julidochromis arter, kan J. dickfeldi gå med flere kuld af forskellig størrelse hos sig.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css