Lamprologus signatus

© Foto: F. Ingemann Hansen

Lamprologus signatus POLL, 1952

ETYMOLOGI : signatus står for "forsynet med tegninger" i form af pletter eller bånd.

STØRRELSE : 6 cm

FARVE / FORM : cigarformet, lidt sammentrykt fra siderne. Kroppen er brunlig og bærer 10-12 skrå mørke bånd. Skællene har en mørk kant og dette giver fisken et netagtigt mønster på kropssiderne. Finnerne er grålige, men på rygfinnens basis ses en del små lyse prikker. Halefinnen har mørke striber. KØNSFORSKEL : I den bageste del af rygfinnens pigstråledel har hunnen en sort plet, der foroven har en hvid kant

UDBREDELSE : Tanganyikasøen i Østafrika - endemisk i denne sø, og findes udelukkende i den centrale del af søen.

SYSTEMATIK : I bog. 5192 (se nedenfor) anvendet navnet Neolamprologus signatus, men det korrekte navn for denne art er Lamprologus signatus.

ØKOLOGI/BIOLOGI : L. signatus findes sammen med en del "andre" sneglehuslegende små arter, men skønt arten ofte fanges i forbindelse med tomme sneglehuse, og gerne leger i disse under akvarieforhold, har Ad Konings i naturen observeret, at parret graver et lille fladt hul i sandbunden og i midten af dette graver hunnen en ganske lille hule. Legehulen har et udseende og en størrelse som et sneglehus og sandets sammenkitning forhindrer at hulen falder sammen.

AKVARIET : Akvariet bør indrettes med fint grus/sand og med en hel del sneglehuse rundt omkring. Som dekoration i akvariet kan man bruge nogle større runde sten lagt direkte på akvariebunden. Man vil da ofte se L.signatus grave fordybninger nær stensiderne.

FORPLANTNING : Under akvarieforhold afsætter L.signatus deres æg på indersiden af et sneglehus. Man kan bruge forskellige former for sneglehuse i størrelse med vinbjergsnegle. KOMMENTAR : At han og hun afviger så meget i udseende, som de gør, har i mange år forvirret begreberne og selv Poll, der har beskrevet arten lod sig forvirre så meget, at han i 1952 beskrev hannerne som L. signatus og i 1956 beskrev hunnerne som L. kungweensis.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css