Lamprologus tretocephalus

© Foto: Benny B. Larsen

Lamprologus tretocephalus BOULENGER, 1899

STØRRELSE : 15 cm

FARVE / FORM : Forholdsvis højrygget og kompakt form. Grundfarven er hvidlig til grå. Mellem øjnene - over panden løber et brunligt bånd og fra nakken ned til haleroden ses yderligere 5 brede sortbrune bånd. De tre midterste går op i rygfinnen. Rygfinnen er nederst stribet i brun og blå medens det øverste stykke er stærkt lyseblåt. Halefinnen er blå med et rødligt prikmønster. Gatfinnen er lyseblå og bugfinnerne er lyseblå med en hvid forkant. Fiskens hoved er hvidligt med et let brunt skær og lyseblå streger ved læberne og under øjnene.

KØNSFORSKEL : Svært at skelne kønnene fra hinanden, men hunnen har ikke hannens intense blå farver. UDBREDELSE : Arten er endemisk til Tanganyikasøen i Østafrika.

SYSTEMATIK : Arten forveksles fra tid til anden med Cyphotilapia frontosa og Lamprologus sexfasciatus, men kan let skelnes fra disse ved at have fem brede tværstriber, medens de to andre begge har 6 striber.

ØKOLOGI/BIOLOGI : Arten lever i rullestens- og klippekyst zonerne. Arten lever i naturen af insekter, muslinger og snegle, og den har nogle meget knudrede svælgtænder, der gør, at den er i stand til at knuse sneglehuse. Under akvarieforhold kan man fodre dem med alle former for levende eller frostfoder, ligesom man kan bruge muslingekød og rejer ADFÆRD : Arten kan være meget aggressiv under yngelplejen og forsvarer med stor ihærdighed sit revir.

AKVARIET : Kan gå sammen med andre Tanganyika-cichlider af nogenlunde samme størrelse. Akvariet bør indrettes som et klippekystakvarium eller en overgangszone med grus i bunden og store sten. Der skal være godt med skjulesteder for evt. jagtede dyr. Temperaturen bør ligge mellem 24 og 26 grader C., og normalt ledningsvand har vist sig at passe tanganyikacichliderne godt.

FORPLANTNING : For at få et harmonisk par, skal man lade dyrene selv parre sig ud fra en lille flok på 6-8 dyr. Hvis man "tvangsparrer" denne art, opnår man i de fleste tilfælde at hannen slår hunnen ihjel i løbet af meget kort tid. Arten er hulelegende og æggene afsættes i hulens tag. Efter ca. 48 timer klækker æggene. Arten er meget produktiv, og kan i et enkelt kuld få over 500 unger.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css