Neolamprologus leleupi

© Foto: F.  Ingemann Hansen

Neolamprologus leleupi leleupi (POLL, 1956)

STØRRELSE : 10 cm

FARVE / FORM : Arten er langstrakt og slank. Den har en gul kropsfarve, en mørkere gul til orange farve på hovedet. Finnerne er også gule med blålig søm. Læberne er gulbrune, og øjnene kan være helt blå i iris. Ungfisk er mere smudsigt grågule og den samme farve ser man hos de voksne i skrækfarve.

KØNSFORSKEL : Ingen tydelig ydre kønsforskel, men fuldvoksne hanner kan have en mindre pandepukkel, noget der aldrig ses hos hunnen.

UDBREDELSE : Arten findes på et ret lille område på den nordvestlige kyst af Tanganyikasøen i Østafrika. SYSTEMATIK : Der findes ialt tre underarter af Neolamprologus leleupi, nemlig den her omtalte N.leleupi leleupi (der er den mest gule type, N.leleupi melas, der er mere orangefar- vet og N.leleupi longior, der har en tydeligt slankere kropsbygning end de øvrige.

ØKOLOGI/BIOLOGI : Denne underart foretrækker vanddybder mellem 2 og 20 meter, og kan endog træffes helt nede i en dybde af 30 meter. Arten lever af mindre krebsdyr og insektlarver.

ADFÆRD : Hannerne kan være ret grove ved overskydende hunner, og også andre hanner kan den jagte ret voldsomt.

AKVARIET : Arten bør holdes i et klippekyst- eller overgangszone akvarium med gode stenopbygninger, der kan danne huler og gemme steder.

Temperatur 24-26o C. pH 7,5 - 8 og hård- hed op til 15o dGH. FORPLANTNING : Arten er hulelegende, og æggene afsættes på hulens gulv. Arten er monogam og danner par, der sammen forsvarer huleområdet. Kuldstørrelse 50-125. Æggene klækker efter ca 3-4 døgn, noget afhængig af vandtemperaturen, og er efter yderligere 7-8 døgn fritsvømmende. Forældrefiskene forsvarer huleområdet og giver dermed ungerne en god beskyttelse, så længe disse holder sig i nærheden af denne.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css