Du er her: Fishbase » Cichlider » Afrika » Vestafrika

Pseudocrenilabrus nicholsi

© Foto: F. Ingemann Hansen

Pseudocrenilabrus nicholsi (PELLEGRIN, 1928)

STØRRELSE : 7 cm

FARVE / FORM : Forholdsvis høj kropsform. Kropsfarven er brunbeige, men hos den kurtiserende han er hele kroppen bag brystfinnerne stærkt blå med røde pletter. På haleroden ses tre uregelmæssige, men brede bånd i rødt. Rygfinnen er blå med store røde pletter, og det samme gælder for hale- og gatfinnen. Bugfinnerne er røde med en kontrastrig lyseblå forkant. Bugfinnerne er meget lange og nær helt ned midt på gatfinnen.

KØNSFORSKEL : Hunnens kropsfarve er brunbeige og der er kun ganske svage spor af hannens smukke farver.

UDBREDELSE : I Zaire-River (tidligere Congo-floden) fra Upemba søen nordpå til Ankoro.

ØKOLOGI/BIOLOGI : Arten lever i flodernes lavere områder samt i søerne i forbindelse med Zaire-bassinet.

ADFÆRD : En ret aggressiv fisk, der både kan komme i kamp med artsfæller og artsfremmede fisk. Man bør holde den parvis, eller en han til flere hunner og parret skal selv have udparret fra en større flok.

AKVARIET : Arten kan både holdes i akvarier med stenopbygninger og i akvarier med planter. Den kan dog godt grave en hel del under legeforberedelserne, så det er klogt at lade planterne stå i urtepotter. Temperatur mellem 22 og 25 grader C. Hvis man har flere hanner i akvariet, skal dette være stort og der skal være rigtig mange skjulesteder. Hvis akvariet er stort nok, vil fiskene dog inddele bunden i revirer, hvor man kan se hannerne kæmpe rituelle grænsekampe. Herunder vil man kunne se denne arts meget smukke farver. P. nicholsi er så absolut den smukkeste og mest farvestærke art i slægten Pseudocrenilabrus.

FORPLANTNING : Når hannen er i legehumør, vil han prøve at lokke den legemodne hun til sit revir, og han er i denne periode ekstrem aggressiv mod såvel artsfæller og andre fisk. Kurtiseringen af hunnen er kraftfuld og smuk. Før legen graver han ofte en lille fordybning i sandet, hvor legen finder sted. Legen foregår på alm. mundrugermaner med runddans, hvor hunnen afgiver nogle æg og tager dem op i munden sammen med den sæd, som hannen afgiver i fordybningen i sandet. Kuldstørrelsen er omkring 50-75 stk. Ved en temperatur på 27 grader C. spytter hunnen ungerne ud efter ca. 14 dage, men hun tager dem i den næste tid ind hver aften og hvis en fare skulle vise sig. Opfodringen af ungerne er ikke svær. Af foderemner kan nævnes artemia nauplier, bosmider og knust tørfoder.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css