Crossocheilus siamensis

© Foto: F. Ingemann Hansen

Crossocheilus siamensis SMITH, 1931

 

Synonymer: Epalzeorhynchus siamensis

STØRRELSE : 14 cm

FARVE / FORM : Langstrakt fisk med et forholdsvis lille hoved og en nedadrette mund. Undersiden er nærmest flad, noget der er typisk for de fleste bundlevende fisk. Fra snuden løber gennem øjet ned til haleroden et bredt mærkebrunt bånd. Lige over dette bånd ses en smal lys stribe medens ryggen over denne er brunlig. Under det brede længdebånd er fisken nærmest beige. Rygfinnen er trekantet, ret lille og nærmest transparent. Også de øvrige finner er transparente. Halefinnen er indskåret i midten. Bugfinnerne sidder lavt og langt tilbage på den lange krop. Arten har et par følestråde på overlæben.

KØNSFORSKEL : Ukendt

UDBREDELSE : Thailand og den Malayiske halvø i Sydøstasien.

SYSTEMATIK : Artens danske populærnavn er Algeæder, men det er ikke en malle, som mange begynder-akvarister tror. Det er en karpefisk og dens algeædende egenskaber bliver mindre og mindre jo større fisken bliver.

ØKOLOGI/BIOLOGI : Arten lever i mange forskellige vandtyper i dens store udbredelsesområder. Og disse biotoper strækker sig fra bløde mudrede bunde til klipper.

ADFÆRD : Som Unge og ungfisk kan denne art gøre god nytte som algeæder, men efterhånden som den bliver større får den også smag for andre ting, og man kan så opleve, at den angriber mindre fisk. Den er normalt fredelig overfor andre arter, men overfor artsfæller kan den være meget stridbar og aggressiv. Det kan ikke anbefales at holde mere end et stk. i et normalt akvarium.

AKVARIET : Så længe fisken ikke bliver for stor, kan man sagtens holde den i det normale selskabsakvarium sammen med andre asiatiske fisk. Temperatur 24-28 grader C og normalt ledningsvand passer den fint.

 

Læs mere om denne og andre karpefisk i bogen "Barber og andre karpefisk", 2005 fra forlaget Atelier (ISBN 87-7857-455-2)

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css