Puntius conchonius

© Foto: F. Ingemann Hansen

Puntius conchonius (HAMILTON-BUCHANAN, 1822)

ETYMOLOGI : Dansk populærnavn er Pragtbarbe.

STØRRELSE : I naturen 15 cm, men under akvarieforhold sjældent mere end 8-10 cm.

FARVE / FORM : Ret højrygget form, noget sammentrykt fra siderne. Munden er fremadrettet, den har små skægtråde. Skællene er store, sidelinjen ufuldstændig. Hannens grundfarve er på ryggen metalgullig medens siderne fra en linje under øjets øverste kant er orange til rødligt. Forrest på haleroden sidder en sort plet. Rygfinnen er sort fortil og gullig bagtil. Halefinnen er svagt rød og det samme er gat- og bugfinner. Når hannen bliver i legehumør eller af anden grund bliver ophidset ser det ud som han er overtrukket med rødt farvestof over hele kroppen. Finnerne bliver rødlige og sidepletten bliver kulsort. Hunnen er gråbrun med en sort plet foran på haleroden. Finnerne er brunlige. Hunnen er som regel noget kraftigere end hannen.

KØNSFORSKEL : se ovenfor

UDBREDELSE : Arten findes i det nordlige Forindien, Bengalen, Assam.

SYSTEMATIK : Følgende synonymer er tilegnet arten: Cyprinus conchonius, Puntius conchonius og Systomus conchonius.

ØKOLOGI/BIOLOGI : Arten findes i flere forskellige biotoper, idet den både kan træffes i floder og stillestående vandtyper som moser og damme.

ADFÆRD : Arten er livlig og fredlig og ret fordringsløs. Den er velegnet i selskab med andre barber, labyrintfisk og lignende.

AKVARIET : Arten er som sagt fordringsløs. Den kræver ikke den store varme, idet temperaturer mellem 19 og 21 grader passer den fint. Der bør være planter i akvariet, men også fri svømmeplads, da arten er meget livlig og svømmeglad. Arten spiser meget gerne levende foder, men da den nærmest er altædende, kan man også supplere med godt tørfoder.

FORPLANTNING : I et opdrætsakvarium på 20-30 liter, hvor vandet har en temperatur på 23-25 grader C. sæter man en han og to hunner. Som bundlag bruger man så store sten, at æggene kan synke ned mellem dem og derved undgå parrets glubske øjne, for som man kender det fra mange andre barbearter, er også denne art glad for kaviar, når først legen er overstået. Der afgives nogle hundrede æg, som sætter sig i planterne eller synker til bunds. Straks efter legen fjernes parret. Æggene klækker efter ca 30 timer og larverne sidder så vimrende på glas, sten og planter. Når ungerne først er blevet fritsvømmende starter opfodringen. Man kan starte med Hårdkogt æggeblomme og snart gå over til Artemia nauplier, som sætter godt gang i ungernes vækst Læs mere om denne og andre karpefisk i bogen "Barber og andre karpefisk", 2005 fra forlaget Atelier (ISBN 87-7857-455-2)

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css