Aphyosemion striatum

© Foto: F. Ingemann Hansen

Aphyosemion striatum , (BOULENGER, 1911)
 

Synonymer: Haplochilus striatus
 

Forekomst: Nordlige Gabon i Afrika

Størrelse: 5 cm
 

Kønsforskel: Hunnen olivenfarvet medens hannen er stærkt farvet med røde og grønne længdestriber.

Notater:
Kode iflg. SCHEEL: STR
Fundet i Abanga River i nordlige Gaboon.
Scheel anfører, at der kan være tale om at arten er den samme, som er kendt under navnet Panchax obscurus (OBS).
 

Akvariet til denne art kan indrettes med planter, ikke for lyst bundlag og meget gerne flydeplanter, der kan give fiskene dække for det direkte lys. Vandet skal ikke være for hårdt, helst ikke over 10o dGH og under ingen omstændigheder for varmt. Ligesom mange andre Aphyosemion-arter, kan man forkorte livslængden hos denne art, hvis vandtemperaturen er for høj. En passende temperatur er 21-22º C.
 

Arten bør hovedsageligt fodres med levende foder og i mange af dette frostfoder i form af myggelarver, bosmider og artemia.
 

Arten hører til den lette gruppe, hvad angår opdræt. Arten leger mellem planter, og her kan man enten bruge finløvede planter eller en såkaldt mop, der er lavet af perlongarn. Sidstnævnte har den fordel, at man kan tage den op efter legen og skylle den grundigt, for derefter at gemme den af vejen indtil man næste gang har brug for den.
Legeakvariet behøver ikke være på mere end 5-10 liter, og nogle opdrættere bruger endda endnu mindre legeakvarier.
 

Vandet bør være blødt (op til 5º dGH) og let surt (pH 6,5). Det er klogt at lade parret være adskilt en uges tid før legen, og denne uge bruges til at få specielt hunnen i topkondition. Fodring med sorte myggelarver (evt. frostfoder) og hakket oksehjerte stimulerer ægproduktionen.
 

Legen foregår som regel nær vandoverfladen, inde mellem planterne og æggene hæfter sig med små hæftetråde fast på planter, trærødder o. lign. Man lader forældrefiskene gå i legeakvariet nogle dage eller indtil man er sikker på at legen har fundet sted. Så flytter man de voksne tilbage til opholdsakvariet, så æg/unger kan få tid til udviklingen. Æggene hænger nu under hele deres udviklingstid i disse tråde og som regel tager udviklingen fra nylagt æg til fritsvømmende unge ca 15 døgn, noget afhængig af vandtemperaturen.
 

Når ungerne er fritsvømmende begyndes opfodringen, der kan startes med protogengranulat, tøffeldyr og meget hurtigt kan man gå over til friskklækkede Artemia nauplier.

 

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css