Fundulopanchax marmoratus

© Foto: F. Ingemann Hansen

Fundulopanchax mamoratus (RADDA, 1973)


STØRRELSE : 5 cm
 

FARVE / FORM : Langstrakt kropsform. Pande og rygside er brun, kropssiderne er blågrønne og over det hele ses et mønster af røde pletter, disse pletter er mange steder sammenhængende og giver fisken et marmoreret udseende (heraf artsnavnet). Rygfinnen er lys grønblå med røde prikker og et rødt bånd yderst. Halefinnen er i midten lyseblå med store røde pletter, foroven og forneden ses et rødt bånd og yderst et blåhvidt bånd. Gatfinnen er hvidlig med et rødt bånd og de samme farver ses på bugfinnerne, medens brystfinnerne er gule. Fiskens underside er hvid.
 

UDBREDELSE : I Memefloden og omkring Mbonga i Cameroun, Afrika.
 

SYSTEMATIK : Arten syntes slægtsmæssigt at stå et sted mellem Aphyosemion mirabile og Aph. cameronense-komplekset.
 
ADFÆRD : Fredelig art, der let kan holdes sammen med andre Aphyosemion-arter i selskabsakvarium.
 

I AKVARIET : Enten kan man holde arten i selskab med andre nogenlunde lige så store Aphyosemion-arter eller man kan indrettet et artsakvarium til arten. Akvariet bør under alle omstændigheder have et mørkt bundlag, stedvis tæt beplantning og et tykt lag flydeplanter, delvis til at dæmpe belysningen og delvis til at dæmpe artens lyst til at springe. Vandet bør have en temperatur på 21-23 grader C, en pH på 6 - 6,5 og en hårdhed ikke over 10 grader dGH. Arten skal have levende foder eller et tilsvarende frostfoder, da den ikke tager tørfoder.
 

FORPLANTNING : Et lille akvarium indrettes med en masse finløvede planter og vand som ovenfor nævnt. Parret sættes ned og efter legen fjernes de igen. Æggene har små hæftetråde, med hvilke de hæfter fast i planterne. Udviklingen varer 12-14 dage og ungerne kan straks tage friskklækkede nauplier af Artemia.


 

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css