Fundulopanchax sjoestedti

© Foto: F. Ingemann Hansen

Fundulopanchax sjoestedti

SYNONYMER: Fundulus sjoestedti, Nothobranchius sjoestedti, Aphyosemion coeruleum, Fundulus coeruleum.
 

FOREKOMST: Fra det sydlige Nigeria, vestlige Cameroun til Ghana.
 

BIOTOP: Vandhuller og damme, der i tørtiden ofte helt forsvinder.
 

STØRRELSE: 12 cm
 

KØNSFORSKEL: Hannen større og mere farveprægtig.

NOTATER:
Sæsonfisk. En livlig og ofte ret aggressiv art, der SKAL have levende foder for at overleve og vise sine fantastiske farver.
Akvariet, der ikke bør være for lille skal indrettes med tætte plantetykninger, men også med fri svømmeplads. Bunden bør være mørk. Temperaturen 23-26ºC, pH 6,5 og hårdhed op til 12º dGH.
 

Til leg skal man bruge et akvarium på mindst 40-50 liter, og da hannen kan blive meget aggressiv under sin driven med hunnen, skal der være godt med skjulesteder. Dette kan være i form af nogle tætte plantebundter, udplantet i urtepotter, så de let kan fjernes, eller det kan være nogle nylonmopper, der hænger ned fra vandoverfladen eller nogle trærødder. Bundlaget bør bestå af sphagnum, da arten er bundlegende og under legen borer sig ned i bundlaget. Hannen har på brystet nogle sanseknopper, således at han hele tiden kan mærke om han har kontakt med hunnen under legen, der jo foregår nede i bundlaget.

Når legen er slut, fjernes parret og bundlaget tages op og opbevares 4-6 uger i plastposer. Tørven må ikke tørre ud og den skal opbevares i en temperatur på 18-20º C. Når denne fase er overstået hælder man blødt vand ud over tørven med æggene og i løbet af kort tid vil de første æg klække. I løbet af de næste dage vil flere og flere æg klække og man kan begynde fodringen med Artemia nauplier.

 

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css