Du er her: Fishbase » Labyrintfisk

Betta embelis

© Foto: F. Ingemann Hansen

Betta imbellis LADIGES, 1975

ETYMOLOGI :

Artsnavnet kommer fra latin og betyder ukrigerisk/fredelig.

STØRRELSE :

5 cm

FARVE / FORM :

Kroppen er langstrakt, cigarformet. Rygfinnen er placeret langt tilbage på kroppen. Halefinnen er afrundet. Gatfinnen meget lang og lidt tilspidset. Bugfinnerne er lange og tilspidsede. Kroppens grundfarve er mørkebrun med små blå pletter på sidernes skæl.

I legedragt er hannen stærkt blå på kroppen. Hovedet er mørkebrunt med blå felter på kinder og gællelåg. Rygfinnen er nærmest trekantet og stærkt blå. Halefinnen er inderst mørk med blå streger strålende ud fra haleroden. Yderst er den stærkt rød med en hel sort søm yderst. Gatfinnen er meget lang og stærkt blå, dog med 2-3 stærkt røde striber bagtil ud i spidsen af finnen. Bugfinnerne er inderst blå og yderst stærkt røde.

KØNSFORSKEL :

Hunnen er som regel noget mere beskedens farvet, men det er dog de samme farvemønstre man ser hos begge køn. Hunnen er oftest noget mindre end hannen.

UDBREDELSE :

Arten findes i sumpområderne på Malaysias vestkyst nord og syd for byen Kuala Lumpur.

ØKOLOGI/BIOLOGI :

Ud over de ovennævnte sumpe findes arten også i oversvømmede rismarker, i grøfterne omkring markerne og i små damme. Hårdheden i disse vande lå omkring 8 - 10 grader dGH og temperaturen kunne komme helt op på 34 grader C.

ADFÆRD :

Selv om det latinske navn betyder ukrigerisk eller fredelig, skal man ikke tro, at arten er det. Den er nøjagtig lige så stridbar som Betta splendens (Kampfisken) og det tyske populærnavn "Lille Kampfisk" ville nok være en mere passende beskrivelse af arten.

AKVARIET :

Arten kan som de andre Betta gå i et selskabsakvarium med fredelige og rolige fisk, men man får så absolut mest ud af at holde denne art i et artsakvarium. Hvis man bruger et 50-70 liters akvarium, der er godt beplantet med virkelig tætte planteområder, kan man godt holde flere hanner sammen, men der skal virkelig være skjulesteder for at det skal gå godt. En endnu bedre måde at holde arten på, er nok et lille akvarium med et enkelt par. Også her skal der dog være tætte planteområder, så hunnen har mulighed for at trække sig tilbage, når hannens kurtisering bliver for kraftig.

FORPLANTNING :

Arten bygger skumrede og legen foregår som man har set det hos B. splendens med at hannen omslynger hunnen og "presser" æggene ud af hende. Kuldstørrelsen ligger omkring 150 stik for voksne og godt fodrede hunner. Æggene klækker efter 36 timer og efter yderligere 76 timer er ungerne fritsvømmende og fodringen skal begynde. Den første tid skal man bruge infusorier og/eller æggeblomme, men så snart ungerne er store nok (efter 5-6 dage) skal man overgå til friskklækkede artemia.

 

Mange flere oplysninger om denne art og andre labyrintfisk kan findes i Bogen LABYRINTFISK, ISBN87-7857-424-2, Forlaget Atelier, 2004

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css