Du er her: Fishbase » Labyrintfisk

Colisa chuna

© Foto: Colisa chuna

Colisa chuna (HAMMILTON-BUCHANAN, 1822)

Synonymer:

Colisa chuna, Trichopodus chuna, Trichogaster chuna, Trichogaster sota

Forekomst:

Assam i Bangladesh samt nordøstlige Indien

Biotop:

Sumpe, damme og andre vandområder med kun meget svag strøm.

Populærnavn:

Honninggurami

Størrelse:

5 cm

Kønsforskel:

Hvis parret ikke er i legedragt, kan det være svært at skelne kønnene fra hínanden. Hannens rygfinne er dog noget mere spids udtrukket end hunnens, der er afrundet. I legedragt er der derimod ingen muligheder for fejltagelser. Hannen er rødbrun med en stærkt gul rygfinne (med undtagelse af den bageste del, der har samme farve som kroppen. Strube og bugparti samt den forreste del af gatfinnen er sort. Hunnen er gråbrun med blåligt metalskinnende strubeparti og en tydelig længdestribe fra bag gællelåget til haleroden.

Notater:

I førstebeskrivelsen af denne art lavede Hamilton-Buchanan den fejl, at hun beskrev hannen som T. chuna og hunnen som T. sota. Dette blev opdaget nogen tid efter, men først i 1974? blev dette rettet i Menons revision af slægten Colisa. I mange akvariebøger og artikler anføres arten stadig som Colisa chuna, men dette navn er kun et synonym. Dette navn er dog senere rettet til Colisa chuna, der er det gældende for denne art.

En lille problemfisk, der mange gange ikke holder mange måneder i akvariet. Den bliver let smittet med Oodinium og stresses ofte ihjel i akvarier med alt for livlige fisk. En sky og fredelig art, der dog i legetiden kan blive ret aggressiv. Denne art skal ikke holdes sammen med for store og for livlige fisk, da man i så tilfælde næsten aldrig vil se den fremme i akvariet.

Hvis man derimod holder den i et velbeplantet akvarium med andre ikke for store og livlige fisk, vil man kunne have stor fornøjelse af dem i selskabsakvariet. Temperatur 24-26º C, pH 6,5-7,5 og hårdhed op til 15º dGH. Legen foregår ved at hannen bygger en lille, uanselig skumrede, hvor han lokker hun op. Parret leger på normal Colisa-måde med hannen omslyngning af hunnen hvorefter hun afgiver sine æg med længere eller kortere pauser mellem. Kuldstørrelse 200-300 stik.

Æggene passes af hannen, og i nogle tilfælde er det nødvendigt at fjerne hunnen for at han ikke skal jage for meget med hende. Æggene klækker efter 1 1/2 døgn og ca 2 døgn efter er ungerne fritsvømmende. De kan opfodres med infusorier, hjuldyr og tøffeldyr og senere kan man gå over til artemia og knust flagefoder.

 

Mange flere oplysninger om denne art og andre labyrintfisk kan findes i Bogen LABYRINTFISK, ISBN87-7857-424-2, Forlaget Atelier, 2004

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css