Du er her: Fishbase » Labyrintfisk

Macropodus spetchi

© Foto: F. Ingemann Hansen

Macropodus spetchi AHL, 1937

Synonymer:

Macropodus opercularis concolor

Forekomst:

Malaysia, Vietnam og Kina

Biotop:

Oprindelig i regnskove, men efterhånden som disse er fældet og opdyrket, ser man mest den sorte makropode i oversvømmede områder, sumpe og rismarker.

Populærnavn:

Sort makropode

Størrelse:

han 12 cm hun 7 cm

V

Hannens ryg- og gatfinner er spids udtrukne, medens de på hunnen er mere afrundede.

Notater:

I yngleperioden er hannen noget aggressiv, men ellers er den rimelig fredelig og kan holde i selskabsakvariet med andre, ikke alt for sarte arter. Akvariet bør indrettes med stedvise tætte beplantninger og meget gerne flydeplanter over noget af overfladen.

Temperatur 22-26º C., pH mellem 6,5 og 7,5 og hårdhed op til 20º dGH. Opdræt er ikke svært. For fredens skyld i selskabsakvariet bør man dog indrette et legeakvarium til denne art. Det er for det meste en fordel at bruge blødt vand med en hårdhed under 5-6o dGH til opdrættet, da man ellers kan risikere at få problemer med æggenes klækning.

Hunnen sættes først ned i akvariet der har et eller to tætte plantetykninger og ellers flydeplanter i et af hjørnerne. Når hunnen er godt rognsvær, sættes hannen over i akvariet og temperaturen hæves til 29-30oC. Hannen går nu i gang med at bygge skumrede og når denne er klar lokker han hunnen op under reden.

Efter nogle skinparringer slynger han sig omkring hende og hun afgiver de første æg, der placeres i skumreden. Når hunnen er tømt for æg, fjerner man hende fra akvariet og overlader yngelplejen til hannen. Ungerne kan opfodres med knust tørfoder og småt levende foder i form af Artemia og cyclops.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css