Du er her: Fishbase » Labyrintfisk

Spaerichthys osphromenoides

© Foto: F. Ingemann Hansen

Sphaerichthys osphromenoides CANESTRINI, 1860

ETYMOLOGI :

Navnet betyder en guramilignende fisk med kuglerund krop.

FARVE / FORM :

Kroppen er meget høj og noget sammentrykt fra siderne. Kropsfarven er chokoladebrun med 4 forholdsvis brede lyse bånd. Det forreste løber lige bag hovedet og ned over gællelågene. Det andet sidder lidt bag kroppens midte. Det tredie fra rygfinnens bageste kant til midt på gatfinnen og det bageste omkranser en sort plet på haleroden. Rygfinnen er lav og kort med en brun farve og lyse pletter. Halefinnen er nærmest transparent med små brune prikker. Gatfinnen er meget lang og løber fra foran kroppens midte til haleroden.

Farven er brun med lyse, uregelmæssige længdeløbende pletter. Bugfinnerne er brune med lyse bånd, medens brystfinnerne er transparente. Hovedet er spidst med en ret flad overside. Øjne og mund er store. Fra snuden løber et smalt lyst bånd til den nederste kant af øjet og fra øjets bagkant løber hen over nakken også et smalt lyst bånd.

KØNSFORSKEL :

Kønsforskellen kan være meget svær at skelne, men iflg. nogle bøger skulle hannen have en fin gul søm på gat og halefinne.

UDBREDELSE :

Sumatra og den sydlige del af Malajiske halvø.

SYSTEMATIK :

Det danske navn er chokoladegurami.

ØKOLOGI/BIOLOGI :

Arten lever i naturen i stærkt tilgroede vandområder og damme, men ses også i langsomt løbende vandløb. Vandet er ofte mørkebrunt og har en pH på mellem 6 og 6,5. Vandtemperatur mellem 24 og 25 grader C. A

AKVARIET : Denne art egner sig kun for den akvarist, der virkelig har lyst og tid til at pusle om sine akvarier og dyr. Man bør nok helst holde den i et artsakvarium, men hvis man holder den sammen med andre fisk, skal dette ubetinget være fredelige og rolige fisk. Fodring med forskellige typer af levende foder, måske med lidt frostfoder som supplement.

Vandet skal være blødt, helst ikke over 5 grader dGH og surt med en pH omkring 6 - 6,5. Temperaturen må ikke komme under 26 grader C og må gerne fra tid til anden stige til 30 grader C.

FORPLANTNING :

Chokoladeguramien hører absolut ikke til de letteste fisk at opdrætte.

Det har vist sig, at den er mundrugende, men at der også findes individer, der bygger skumrede, lige som der findes overgangsformer mellem disse to yderpunkter. Arten er ikke videre produktiv, idet man ofte ikke ser mere end 20 - 50 unger. Opfodringen af ungerne kan være vanskelig og der dør ofte mange af ungerne i den første måned.

 

Mange flere oplysninger om denne art og andre labyrintfisk kan findes i Bogen LABYRINTFISK, ISBN87-7857-424-2, Forlaget Atelier, 2004

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css