Du er her: Fishbase » Labyrintfisk

Trichogaster microlepis

© Foto: F. Ingemann Hansen

Trichogaster microlepis (GÜNTHER, 1861)

Synonymer:

Osphromenus microlepis, Trichopsis microlepis, Trichopodus microlepis, Trichopus microlepis, T. parvipinnis, Deschauenseeia chryseus

Forekomst:

Cambodia og Thailand

Biotop:

Langsomt flydende og stille stående vandområder.

Populærnavn:

Måneskinsgurami

Størrelse:

15 cm

Kønsforskel:

Hos hannen er bugfinnetrådene orange til røde, medens de hos hunnen er mere gule.

Notater:

En fisk, der i dens udbredelsesområde er en skattet spisefisk. En fredelig art, der kan holdes i selskabsakvarier med arter, der ikke er aggressive eller bider efter denne arts trådlignende bugfinner.

Labyrintfisk, der supplerer gællernes aktivitet ved at indtage atmosfærisk luft over vandoverfladen. Dette betyder, at den kan klare sig i varme og iltfattige områder, hvor andre fisk ville dø af iltmangel. Hvis man har denne art i selskabsakvariet, skal man ikke have finløvede planter i akvariet, da måneskinsguramien ofte plukker disse fra hinanden.

Temperatur 26-30º C., hårdhed 5 - 25º dGH og ph 6-7.

Opdræt er muligt i et ikke for lille akvarium (75 liter). Vandstanden sænkes så til ca 25 cm og temperaturen hæves til 30º C. Hannen bygger skumrede og blander plantedele ind i denne. Reden kan have en diameter på over 25 cm. Hvis hunnen ikke er klar til leg, så man være klar over, at der er stor chance for at hannen vil jage hende til døde.

Det gælder derfor om at hunnen er i topkondition, inden man sætter parret over til leg. Hunnen lokkes op under reden og efter et par skinparringer slynger hannen sig om hunnen og hun afgiver de første æg. Æggene anbringes i reden og hannen overtager plejen af disse, når legen er forbi. Æggene klækker efter ca 36 timer og hannen prøver nu på at holde sammen på ungerne i reden.

Når først de for alvor begynder at bevæge sig udenfor reden, mister han interessen for dem og forlader dem. Et udvokset par kan have en kuldstørrelse på mere end 1000 æg.

Mange flere oplysninger om denne art og andre labyrintfisk kan findes i Bogen LABYRINTFISK,

ISBN87-7857-424-2, Forlaget Atelier, 2004

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css