Du er her: Fishbase » Labyrintfisk

Trichogaster pectoralis

© Foto: F. Ingemann Hansen

Trichogaster pectoralis (REGAN, 1910)

STØRRELSE :

20 cm

FARVE / FORM :

Grundfarven på denne labyrintfisk er sølvgrå med et brunligt skær. Pande og ryg er brun. Finnerne er grålige, dog har den store gatfinne et tydeligt gult skær langs kanten. Fra bag øjet løber et længdebånd, dannet af 15-20 sorte pletter, ned til haleroden.

KØNSFORSKEL :

Hannens bugfinne er orangerød, medens hunnens er gul. Yderligere har hannen langt udtrukket rygfinne, medens hunnens er afrundet som man også ser det hos andre Trichogaster-arter.

UDBREDELSE :

Arten er udbredt på den malayiske halvø, Thailand, Cambodia.

SYSTEMATIK :

Dansk populærnavn er slangeskindsgurami.

ØKOLOGI/BIOLOGI :

Arten findes hovedsageligt i sumpe og andre stillestående vandtyper. Den er også almindelig på de oversvømmede rismarker.

ADFÆRD :

En meget fredelig gurami, der selv i yngletiden ikke bliver aggressiv.

AKVARIET :

Arten kan holdes i flere akvarieformer. Den går lige let i det beplantede selskabsakvarium med barber og andre labyrintfisk som i specialakvariet, der kan indrettes med trærødder og planter. Den kan være ret sky, men hvis man sørger for gode skjulesteder samt nogle andre ikke-sky arter i akvariet, kommer de dog hurtigt frem igen, lokket ud i det fri af de ikke-sky arter i akvariet. Hvis man kun holder enkeltindivider bliver de som regel meget sky, og er meget svære at lokke frem.

FORPLANTNING :

Denne store labyrintfisk bør ikke opdrættes i akvarier på under 75 liter. Vandstanden må dog gerne sænkes ned til 30 cm. Arten bygger skumrede og det er hannen, der efter legen tager sig af æggene og i de første dage efter ungerne er blevet fritsvømmende, søger han også at holde sammen på flokken. Kuldstørrelsen kan ligge helt oppe på mellem 3000 og 5000)

Det går dog hurtigt for de små at blive selvstændige og han opgiver så at holde sammen på den store ungeflok, og lade dem skytte sig selv. Opfodringen af ungerne skulle ikke give de store problemer. Man kan starte med Artemia nauplier og hurtigt gå over til cyclops og støvfoder. Det er altid klogt at sortere kraftigt i den store ungeflok. Der er alligevel ingen mulighed for at komme af med så mange unger, selv om man skulle have mulighed for at fodre dem op.

KOMMENTAR :

Med sine 18-20 cm størrelse betragtes slangeskindsguramien i dens udbredelsesområde for en overordentlig delikat spisefisk.

 

Mange flere oplysninger om denne art og andre labyrintfisk kan findes i Bogen LABYRINTFISK, ISBN87-7857-424-2, Forlaget Atelier, 2004

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css