Du er her: Fishbase » Maller

Corydoras axelrodi

© Foto: Benny B. Larsen

Corydoras axelrodi RÖSSEL, 1962

ETYMOLOGI : Arten er opkaldt efter amerikaneren Herbert Axelrod, der delvis er redaktør for Tropical Fish Hobbyist og delvis har fundet mange akvariefisk på sine mange rejser i hele verden.

STØRRELSE : 5 cm

FARVE / FORM : I form ligner den størsteparten af de øvrige Corydoras arter. Grundfarven er sølvgrå eller lysegrå. Der løber et bredt mørkt kropsbånd fra hovedet til halefinne, hvor det løber ud i den nederste del af finnen. På ryggen løber et yderligere bånd fra det punkt, hvor rygfinnen starter til øverst på haleroden. Fra gællelågets bagkant under det brede kropsbånd løber et lille bånd op til det store midterbånd, som en lille gaffelgren. Under dette løber endnu et lille, smalt bånd fra gællelåget, for at løbe sammen med det brede bånd nogenlunde over gattet. Hovedet er brunligt. Fra panden løber et bredt sort bånd igennem øjet ned på kinden. I rygfinnen er de forreste stråler sorte, og nederst i rygfinnen løber yderligere et sort bånd. De øvrige finner er farveløse.

KØNSFORSKEL : Hannen er mindre og slankere end hunnen, der har en tydelig kraftig bug, når hun er rognsvær.

UDBREDELSE : Arten kommer fra Rio Meta og nogle af dennes sidefloder i Colombia.

ØKOLOGI/BIOLOGI : Arten lever i naturen af bløddyr og insekter, og i akvariet kan man med fordel fodre med hakkede og skyllede tubifex, Cyclops, Artemia, Grindalorme og fra tid til anden en smule enchytræer.

ADFÆRD : Arten er fredelig og kan holdes sammen med andre fisk i det almindelige selskabsakvarium. Da den ligesom mange andre Corydoras arter er meget selskabelig, bør man ikke holde under 6-8 dyr. I AKVARIET : Passer fint til det beplantede selskabsakvarium med tetra, dværgcichlider o. lign. Der skal være skjulesteder, men også åbne steder, hvor der gerne må ligge nogle flade sten. På disse ser man ofte dyrene samles til en hyggesnak.

FORPLANTNING : Der findes forskellige sværhedsgrader for Corydoras-slægten, men for det meste er det muligt at opdrætte arterne over nogenlunde den samme læst. Fyld et 30 liters akvarium op med ledningsvand og lad det stå med god gennemluftning nogle dage. (Hos nogle arter må man prøve sig frem med større eller mindre hårdhed og pH). Opdrætsakvariet kan være forsynet med et fint lag grus og nogle Java-bregner eller flydebregner. Vandstanden skal være omkring 20 cm. Sæt 1 hun sammen med 2 hanner i opdrætsakvariet og i de fleste tilfælde vil man se hannerne jage hunnen af sted. Hannerne følger tæt på hver side af hende med snuden tæt ved hendes bugparti.

Hvis hunnen ellers er rede, ender jagten som oftest med at en af hannerne opgiver jagten og den anden gennemfører en parring med hunnen. Hunnen afgiver kun nogle få æg ad gangen og de bliver taget op i en lille lomme, som hunnen danner mellem bugfinnerne og derefter placeret på blade, ruder o.s.v., ja efterhånden placeres de overalt i akvariet uden noget nærmere mønster. En leg kan være overstået i løbet af nogle timer, men kan også trække i langdrag over flere dage.

Denne arts kuldstørrelse er normalt mellem 100 og 150 og ved en temperatur på 24-26 grader C. klækker æggene efter 4 dage. Efter yderligere nogle dages hængetid, hvor larverne fortærer deres blommesæk, kan man påbegynde opfodringen. Man kan starte med microorm og nyklækkede artemia nauplier. Ungernes vækstrate er meget forskellig fra art til art.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css