Du er her: Fishbase » Maller

Corydoras pygmaeus

© Foto: Benny B. Larsen

Corydoras pygmaeus KNAACK, 1966

Populærnavn: Pygmæpansermalle

Forekomst: Brasilien: I omegnen af Calama, der hvor Rio Jiparana ou achado løber ud i Rio Madeira.

Størrelse: 2,5 cm

Kønsforskel: Hunnen er lidt større end hannen og noget kraftigere i bugpartiet.

Notater: Corydoras pygmaeus hører til den såkaldte elegans-gruppe. En fredelig malle, der ligesom de øvrige Corydoras-arter nok kan holdes bunden af selskabsakvariet, men da den er så lille, kan det kun ske i akvarier med tilsvarende små fisk. Her kan evt. bruges Neonfisk, Dværgrasbora o.lign.

Til forskel fra de andre Corydoras-arter, svømmer denne art, ligesom C. hastatus ofte i en lille stime rundt i de frie vande, hvor de øvrige Corydoras-arter næsten hele tiden opholder sig nær bunden. Akvariet kan indrettes med ikke for groft grus, planter og trærødder. I opholdsakvariet skal vandet have en temperatur mellem 23 og 25º C, være let surt pH ca 6,8 og med en hårdhed under 15º dGH, medens der til opdræt skal bruges vand med en lidt højere temperatur og en hårdhed på ikke mere end 4º dGH.

Opdrætsakvariet kan være forsynet med et tyndt lag fint grus og nogle javabregner eller flydeplanter. Vandstanden omkring 20 cm. Sæt 1 hun sammen med 2 hanner i opdrætsakvariet og i løbet af kort tid vil man kunne se de to hanner jage af sted med hunnen med snuden tæt ved hendes gatparti. Jagten ender med at en af hannerne opgiver og den anden gennemfører en parring med hunnen. Hunnen afgiver kun et enkelt æg hver gang, og det bliver taget op i den lomme, hunnen danner mellem bugfinnerne og placeret på blade eller ruder.

En leg kan være overstået på nogle timer. Hvis der ikke er planter i akvariet afsættes de på sideruderne, men arten foretrækker altid planter, hvis der er sådanne tilstede i akvariet. Kuldstørrelsen er normalt mellem 15 og 20 æg. Ved en temperatur på 25o C. klækker æggene efter 3 dage og efter nogle dages hængetid, hvor larverne fortærer deres blommesæk, kan opfodringen påbegyndes. Man kan starte med microorm og nyklækkede Artemia nauplier. Efter 8 uger er de ca 20 mm lange. Iflg. Nieuwenhuizen skulle legeperioden strække sig fra oktober til april.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css