Du er her: Fishbase » Maller

Corydoras sterbai

© Foto: Benny B. Larsen

Corydoras sterbai

ETYMOLOGI : Artsnavnet er til ære for den tyske ichthiyolog Dr. Guenther Sterba.

STØRRELSE : 8 cm

FARVE / FORM : Som de andre corydoras-arter har den en flad bugside, som den kan hvile på og en hvælvet, for denne art ret højrygget krop. Hovedet og den øverste del af kroppen er grålig brun med lyse prikker, medens den nederste del af kroppen er hvidlig med 5 længderækker af mørke punkter. I rygfinnen løber 5-6 længderækker af mørke punkter, medens halefinnen er skiftevis lys- og mørktstribet. Arten ligner meget C.haraldschultzi.

KØNSFORSKEL : Ikke let at se, men ved god udfodring er hunnerne noget kraftigere end hannerne.

UDBREDELSE : I det øvre af Rio Guapore i Brasilien i Sydamerika.

SYSTEMATIK : Tilhører punctatusgruppen.

AKVARIET : Arten hører desværre til de mere sjældent indførte arter, så akvarieoplysningerne er taget fra forholdsvis få observationer. Bør holdes i en ikke for lille flok, da arten er meget selskabelig anlagt. Akvariet bør indrettes med planteskjul og evt. nogle trærødder, hvorimellem dyrene kan holde pauser i fødesøgningen, der ellers foregår dagen lang på bunden af akvariet. Temperatur 21-25º C. pH 6,7 - 7,0 og mellemhårdt vand på 10-15º dGH.

FORPLANTNING : Der findes forskellige sværhedsgrader for Corydoras-slægten, men for det meste er det muligt at opdrætte arterne over nogenlunde den samme læst. Fyld et 30 liters akvarium op med ledningsvand og lad det stå med god gennemluftning nogle dage. (Hos nogle arter må man prøve sig frem med større eller mindre hårdhed og pH). Opdrætsakvariet kan være forsynet med et fint lag grus og nogle java-bregner eller flydebregner. Vandstanden skal være omkring 20 cm. Sæt 1 hun sammen med 2 hanner i opdrætsakvariet og i de fleste tilfælde vil man se hannerne jage hunnen afsted. Hannerne følger tæt på hver side af hende med snuden tæt ved hendes bugparti.

Hvis hunnen ellers er rede, ender jagten som oftest med at en af hannerne opgiver jagten og den anden gennemfører en parring med hunnen. Hunnen afgiver kun nogle få æg ad gangen og de bliver taget op i en lille lomme, som hunnen danner mellem bugfinnerne og derefter placeret på blade, ruder o.s.v., ja efterhånden placeres de overalt i akvariet uden noget nærmere mønster. En leg kan være overstået i løbet af nogle timer, men kan også trække i langdrag over flere dage.

Slægtens kuldstørrelse er normalt mellem 20 og 50 og ved en temperatur på 25º C klækker æggene efter 4-5 dage. Efter yderligere nogle dages hængetid, hvor larverne fortærer deres blommesæk, kan man påbegynde opfodringen. Man kan starte med microorm og nyklækkede artemia nauplier. Ungernes vækstrate er meget forskellig fra art til art.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css