Du er her: Fishbase » Maller

Corydoras surinamensis

© Foto: F. Ingemann Hansen

Corydoras surinamensis NIJSSEN, 1970/79

ETYMOLOGI : Arten er opkaldt efter Surinam, hvor den findes.

STØRRELSE : 6 cm

FARVE / FORM : Kompakt art med slægtens karakteristiske flade bugside og hvælvede rygside. Kroppens grundfarve er gullig - gylden. Det mest karakteristiske på denne art er den store kileformede kulsorte plet der starter bag brystfinnerne og løber helt op i rygfinnens forreste stråler. Denne art er den eneste Corydoras med en kropsplet, der starter helt nede bag brystfinnerne. Fra kindens nederste del løber en kulsort maske gennem øjet for at samles i nakken på dyret. På kropssiderne ses 5 - 7 uregelmæssige længdestreger dannet ag trekantede sorte pletter. I halefinnen ses 4 lodrette bånd, ligeledes dannet af prikker. De øvrige finner er nærmest farveløse, men i såvel ryg- gat- og fedtfinne kan man se fine prikker.

KØNSFORSKEL : Hannen er slankere og mindre end hunnen.

UDBREDELSE : I det øvre løb af Coppename River i Surinam. SYSTEMATIK : Nogle forfattere holder på, at denne art er en farvevariant af Corydoras melanistius brevirostris!!

Af synonymer kan nævnes Corydoras schwartzi surinamensis.

ØKOLOGI/BIOLOGI : Ukendt

ADFÆRD : Fredelig flokfisk, der ikke bør holdes enkeltvis.

AKVARIET : Arten er fredelig og kan holdes i såvel artsakvarium som selskabsakvarium med andre fredelige akvariefisk. Man bør holde flere sammen og lade dem have både skjulesteder mellem planterne og frie svømmeområder med ikke for skarpt grus. Her søger de dage igennem efter føde.

FORPLANTNING : Der findes forskellige sværhedsgrader for Corydoras-slægten, men for det meste er det muligt at opdrætte arterne over nogenlunde den samme læst. Fyld et 30 liters akvarium op med ledningsvand og lad det stå med god gennemluftning nogle dage. (Hos nogle arter må man prøve sig frem med større eller mindre hårdhed og pH). Opdrætsakvariet kan være forsynet med et fint lag grus og nogle java-bregner eller flydebregner. Vandstanden skal være omkring 20 cm.

Sæt 1 hun sammen med 2 hanner i opdrætsakvariet og i de fleste tilfælde vil man se hannerne jage hunnen afsted. Hannerne følger tæt på hver side af hende med snuden tæt ved hendes bugparti. Hvis hunnen ellers er rede, ender jagten som oftest med at en af hannerne opgiver jagten og den anden gennemfører en parring med hunnen. Hunnen afgiver kun nogle få æg ad gangen og de bliver taget op i en lille lomme, som hunnen danner mellem bugfinnerne og derefter placeret på blade, ruder o.s.v., ja efterhånden placeres de overalt i akvariet uden noget nærmere mønster.

En leg kan være overstået i løbet af nogle timer, men kan også trække i langdrag over flere dage. Slægtens kuldstørrelse er normalt mellem 20 og 50 og ved en temperatur på 25o klækker æggene efter 4-5 dage. Efter yderligere nogle dages hængetid, hvor larverne fortærer deres blommesæk, kan man påbegynde opfodringen. Man kan starte med microorm og nyklækkede artemia nauplier. Ungernes vækstrate er meget forskellig fra art til art.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css