Du er her: Fishbase » Regnbuefisk

Melanotaenia boesemani

© Foto: F. Ingemann Hansen

Melanotaenia boesemani ALLEN & CROSS, 1980

STØRRELSE : Hannen bliver 10 cm og hunnen 8 cm.
 

FARVE / FORM : Hannen er sort med et blåligt metalskær på den forreste del af kroppen. Fra en linje ved gatfinnens begyndelse og den forreste del af den bageste rygfinne er han til gengæld gul-orange. Også den bageste rygfinne, halefinnen og gatfinnen har denne smukke farve. Fisken er ligefrem delt over i to halvdele. Forrest sort og bagest gul-orange. Hennen er mere grålig i farverne og bliver knap så stor som hannen. Hannens smukke farver kommer først frem, når fisken har opnået en alder af ca. et år.
 

KØNSFORSKEL : Se ovenfor.
 

UDBREDELSE : Arten findes i Ajamaru søen samt i Aitinjo søen, der ligger ca 20 km SØ herfor i Irian Jaya området på New Guinea. Den hører absolut til en af de mere sjældne regnbuefisk i udbredelsesområdet. Den findes oftest tæt ved bredderne i områder med plantevækst og nedstyrtede træer og/eller grene.
 

ØKOLOGI/BIOLOGI : En højrygget art med en kropsbygning som en typisk sø-fisk, altså højrygget og fra siderne sammentrykt.
 

ADFÆRD : M. boesemani er en fredelig stimefisk, der kan gå mad alle former for selskabsfisk.
 

I AKVARIET : Akvariet kan indrettes med planter og trærødder. Sørg for at der både er fri svømmeplads og godt med plantetykninger, som dyrene kan trække sig ind i. Akvariet skal være dækket af tætsiddende dæksglas, da M. boesemani er en god springer, der ikke behøver megen plads til at komme ud af. Arten er ret varmekrævende og bør have en vandtemperatur mellem 27 og 29o C for at gå optimalt. Vandet må også gerne være let surt (pH omkring 6,5), men dette er ikke noget krav.
 

FORPLANTNING : Arten er ikke svær at opdrætte. Man kan bruge vandværdier som følger: Temperatur 29-30o C., pH 6,5-7 og hårdhed 8-12o dGH. Arten leger i det frie vand og æggene sætter sig ved hjælp af en kort hæftetråd fast i planter o. lign. Indret legeakvariet med svømmeplads foran og ellers tæt beplantet med finløvede planter. Efter legen bør forældrefiskene fjernes og efter ca en uge er ungerne færdigudviklede og fodringen kan påbegyndes. Begynd med friskklækkede artemia og gå efterhånden over til andre små fodertyper indenfor det levende eller frosne foder. Hvis legen foregår i selskabsakvariet, vil der sjældent komme ret mange unger ud af det, da forældrefiskene (og akvariets øvrige indvånere) gerne tager de fleste unger. Kun hvis der f.eks. er tætte partier med javamos, kan enkelte unger overleve.

KOMMENTAR : En af de smukkeste regnbuefisk i hobbyen, og ikke mere vanskelig under akvarieforhold end de øvrige.
 

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css