Carnegiella strigata

© Foto: F. Ingemann Hansen

Carnegiella strigata

SYNONYMER: Gasteropelecus strigatus, Carnegiella vesca

FOREKOMST: Peru

POPULÆRNAVN: Marmoreret eller stribet dværgøksefisk

STØRRELSE: 4,5 cm

KØNSFORSKEL: Kan kun ses på hunner med rogn.

NOTATER: Øksefiskene er meget ømtålige overfor sygdomme, og man skal sørge for at holde nyindkøbte fisk i karantæne i mindst 3 uger, før de sættes ned i et befolket akvarium. Den stribede dværgøksefisk er en fredelig stimefisk, der aldrig bør holdes alene under akvarieforhold. Arten går bedst i en lille flok på mindst 6-8 dyr. Den kommer bedst til sin ret i et velbeplantet akvarium, hvor den altid opholder sig i det øverste vandlag. De holder meget af at stå i filterets udstrømningsvand.

Arten er velegnet til det almindelige selskabsakvarium, men man må dog regne med at den æder små fiskeunger, hvis den får mulighed for det. Temperatur 24-27ºC, hårdhed op til 15ºo dGH og pH 6-7. Opdræt er ikke let, men med en god opfodring af avlsdyrene med levende foder og heriblandt en del små flyvende insekter, kan man få dyrene legemodne, og så er mere end det halve opdræt nået. Legeakvariet skal have blødt surt vand (hårdhed 3-5odGH, pH 6) og skærmes af for lys eller tilsættes spaghnum afkog, så man knapt kan se gennem det.

egen foregår i vandoverfladen mellem finløvede planter, og det sker ofte, at æggene falder ned på bunden af akvariet, hvorfor det kan være en god ide at bruge et legeakvarium med legerist. Når legen er ovre, flyttes avlsparret. Æggene klækker efter 1-2 døgn og efter yderligere 4-5 døgn er de fritsvømmende. Opfodringen foregår med infusorier og andet MEGET småt foder indtil de efter 8-10 dage kan tage Artemia nauplier. Dette foder sætter sædvanligvis rigtig gang i væksten.

 

Mange flere oplysninger om arten og andre karpelaks findes i bogen "Karpelaks" ISBN 87-7857-455-2 fra Forlaget Atelier, 2005,

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css