Hemigrammus ocellifer

© Foto: F. Ingemann Hansen

Hemigrammus ocellifer (STEINDACHNER, 1882)

STØRRELSE : 4,5 cm

Dansk populærnavn: Lygtefisk

FARVE / FORM : En ret højrygget kropsform, store øjne. Kroppen er nærmest olivengrøn med en noget mørkere rygside. Fra næsten under rygfinnen løber et ret utydeligt bånd ud i halefinnen. Her er der en rudeformet plet på en lys baggrund. Øverst på haleroden ses en kraftigt lysende rødgul plet. Fiskens øjes iris er rødglinsende øverst.

KØNSFORSKEL : Hannen er tydeligt slankere end hunnen, og ved gennemfaldende lys kan man se de to køns forskelige organform.

UDBREDELSE : Nordlige Sydamerika og Amazonområdet.

SYSTEMATIK : Der findes to underarter. H.ocellifer ocellifer har en tydelig skulderplet, medens H. ocellifer falsus ikke har denne.

ADFÆRD : Fredelig og nøjsom stimefisk, der ikke bør holdes i mindre antal end 8-10 stykker. Det er en virkelig god fisk til selskabsakvariet.

AKVARIET : Akvariet bør ikke være for stærkt oplyst. Man bør indrette akvariet med mørkt bundlag, delvise tætte plantebestande og god fri svømmeplads mellem disse. Hvis man har for meget lys på akvariet af hensyn til planter eller andre fisk, kan man dække noget af vandoverfladen af med nogle flysebr egner.

FORPLANTNING : Arten er ikke svær at opdrætte, men man bør alligevel være omhyggelig med hygiejne og vandforhold. Ungerne kan fodres op med hårdkogt æggeblomme, Infusorier og snarest muligt med Artemia.

 

Mange flere oplysninger om arten og andre karpelaks findes i bogen "Karpelaks" ISBN 87-7857-455-2 fra Forlaget Atelier, 2005,

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css