Hemigrammus pulcher

© Foto: F. Ingemann Hansen

Hemigrammus pulcher pulcher LADIGES, 1938

ETYMOLOGI : Artsnavnet betyder smuk

Dansk Populærnavn: Pragttetra

STØRRELSE : 4,5 cm

FARVE / FORM : Meget højrygget form, fra siderne sammentrykt kropsform. Sidelinjen er ufuldstændig. Gatfinnen er længere end rygfinnen. Arten har fedtfinne og halefinnens basis er skælklædt. Bugen er hvidlig med et svagt gult skær medens ryggen er olivenbrun. Siderne er sølvhvide med et grønligt skær. Snuden er sort.På skulderen sidder en rødlig til grønlig plet, der er af forskellig intensitet, alt efter akvariets belysning. På haleroden ses en bred sort streg, der begynder midt over gatfinnen, og over denne er der et længere, rødgyldent felt. De uparrede finner er rødlige.

KØNSFORSKEL : Hannen er slankere og mere intensiv i farverne end hunnen. Ved gennemfaldende lys kan man se forskel på de tø køns organer.

UDBREDELSE : Øvre Amazonas i Sydamerika.

ADFÆRD : En meget fredelig stimefisk, der gerne opholder sig i de øverste vandlag pg derfor er et godt supplement til selskabsakvariets øvrige tetra-arter.

AKVARIET : Arten foretrækker et godt beplantet akvarium med en forholdsvis dæmpet belysning. Man kan evt. bruge nogle flydebregner i vandoverfladen til at skaffe skygge i et akvarium med kraftig belysning. Temperatur ca. 24 grader C.

FORPLANTNING : Arten hører bestemt ikke til de letteste at opdrætte. Det kan dog lade sig gøre, men man skal være omhyggelig med vand og hygiejne, l igesom avlsdyrene skal være i god foderstand. Ungerne er meget små, og opfodringen skal starte med Infusorier, tøffeldyr og først efter nogen tid kan de tage Artemia nauplier. Ungerne regnes normalt for meget sarte og ømfindtlige, så det er ikke unormalt, at man mister en stor del af ungerne i den første tid.

 

Mange flere oplysninger om arten og andre karpelaks findes i bogen "Karpelaks" ISBN 87-7857-455-2 fra Forlaget Atelier, 2005,

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css