Nannostomus beckfordi

© Foto: F. Ingemann Hansen

Nannostomus beckfordi GÜNTHER, 1872

Dansk populærnavn: Gylden prydkarpelaks

STØRRELSE : 6,5 cm

FARVE / FORM : Langstrakt kropsform med ret små finner. Rygfinnen sidder omtrent på midten af ryggen og er lille og nærmest trekantet, farven er nærmest transperant med et svagt rødt bånd. Halefinnen er dybt indskåret og nærmest transperant dog med to stærkt røde felter inderst på finnen. Gatfinnen er rød og bugfinnerne er transperante med et lysende lyseblåt felt i spidsen af finnerne. Brystfinnerne er transperante. Kroppens øverste halvdel er brunt foroven og mere rødt ned mod midterlinjen. Bugen er grårødlig og fra snuden til ud i halefinnen løber et bredt mårkebrunt til sort længdebånd. Øjnene er store og munden lille.

KØNSFORSKEL : Hannen er slankere end hunnen og har hvide finnespidser.

UDBREDELSE : Guyana landene, den nedre Rio Negro og den øvre Amazonas.

ADFÆRD : En fredelig stimefisk, der ikke bør holdes i for små stimer. Fiske der holdes enkeltvis eller i et for lille antal har tendens til at blive sky.

AKVARIET : Akvariet bør indrettes med tætte planteområder, så fiskene har mulighed for at søge skjul. Nannostomus arterne hører bestemt ikke til de nemmeste akvariefisk, selv om denne art dog er nemmere at holde end de øvrige Nannostomus-arter. Arten kræver rent, iltrigt vand med en temperatur ikke under 24-26 grader C. Vandet bør ikke være for hårdt, og hvis man skal gøre sig håb om opdræt, skal man holde arten på blødt vand. En KH på omkring 4-6 grader og en pH mellem 5,5 og 6,5 er passende.

FORPLANTNING : Selv om denne art er den nemmeste Nannostomus at holde og opdrætte, hører den absolut ikke til de letteste arter at opdrætte. Legeakvariet på 20-30 liter renses omhyggeligt og grundigt. Akvariets forsynes med et legesubstrat og et materiale til at beskytte æggene og dette kan enten bestå i en legerist, der dækker hele bunden eller et bundlag af hasselnøddestore runde sten, javamos, eller lignende finløvede planter, evt kan man bruge plast-filtermateriale. Vandet skal have en pH omkring 6 og hårdheden bør ikke være over5 grader dGH.

Vandet filtreres over sphagnum i nogle dage og temperaturen sættes op til 28-30 grader C. Arten regnes for at være ret uproduktiv, og man kan sagtens komme ud for, at et par, der i selskabsakvariet ustandseligt har sværmet omkring hinanden i legeakvariet ikke viser den ringeste interesse for at gå i leg. Efter legen skal parret fjernes så hurtigt som muligt, da de er slemme ægrøvere. Æggene klækker efter 2 - 4 døgn og der kan såmænd godt være efternølere, der først klækker efter endnu længere tid. Opfodringen er ikke let, der skal startes med infusorier og man bør overgå til Artemia så snart, ungerne kan tage dette foder.

KOMMENTAR : Om natten kan man hos denne art se en sovedragt, der består af nogle tværstriber hen over længdebåndet.

 

Mange flere oplysninger om arten og andre karpelaks findes i bogen "Karpelaks" ISBN 87-7857-455-2 fra Forlaget Atelier, 2005,

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css