Nannostomus trifasciatus

© Foto: F. Ingemann Hansen

Nannostomus trifasciatus STEINDACHNER, 1876

Dansk Populærnavn:  Trebåndstetra

YNONYMER : Poecilobrycon vittatus, P. auratus, P. trifasciatus, N. trilineatus

ETYMOLOGI : Artsnavnet betyder med tre striber og henviser til artens tre mørke længdebånd.

STØRRELSE : 5,5 cm

FARVE / FORM : Langstrakt (pencilformet) fisk med små finner. Kropsfarven er lysebrun med tre mørke længdestriber. Alle finner (på nær brystfinnerne) ar hver en stor rød plet omgivet af hvidlig tone. Som de øvrige Nannostomus har også P. trifasciatus en "natdragt" der består af store pletter i stedet for dens "dagdragt" med længdebåndene.

KØNSFORSKEL : Svær at se, men hunnen er lidt kraftigere end hannen og er knap så stærk i farverne.

UDBREDELSE : Rio Tocantins, sydlige Amazonas bifloder, Belem, Rio Madeira, Mato Grosso i Brasilien, Sydamerika.

ØKOLOGI/BIOLOGI : Lever i mindre vandløb i områder med beplantning.

ADFæRD : Fredelig stimefisk. I AKVARIET : En lille fredelig tetra, der kommer bedst til sin ret i et tæt beplantet akvarium sammen med andre mindre og fredelige tetra-arter. N. trifasciatus er vel den smukkeste af Nannostomus-arterne og bør holdes i en stime bestående af mindst 10-12 dyr, men meget gerne flere. Temperatur 24-26º C, pH 6 - 7 og hårdhed under 5º dGH.

FORPLANTNING : Nanostomus trifasciatus er opdrættet mange gange, men er ikke derfor en let art. Den er ægrøvende, og da fiekene begynder at gå på jagt efter æggene lige så snart de er færdige med legen, er det meget vigtigt, at legeakvariet er forsynet med legerist. På denne rist lægger man et tyndt lag javamos, som æggene kan synke ned imellem.

Legevandet bør være virkeligt blødt (under 2odGH) og have en surhed på omkring 6,0. Parret flyttes så snart legen er færdig. Ungerne er meget små og kun det fineste yngelfoder kan anvendes. Det er ikke let at fodre de meget små unger op, og utallige kuld er gået til grunde selv hos ret erfarne opdrættere. Ungerne kan være meget ømfindtlige overfor vandskift.

 

Mange flere oplysninger om arten og andre karpelaks findes i bogen "Karpelaks" ISBN 87-7857-455-2 fra Forlaget Atelier, 2005,

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css