Xiphophorus maculatus

© Foto: Benny B. Larsen

Xiphophorus maculatus

SYNONYMER: Platypoecilus maculatus, P.nigra, P.pulchra, P.rubra, Poecilia maculata.

FOREKOMST: Guatemalas og Mexicos atlanterhavsside samt nordlige Honduras og Colombia. BIOTOP: Hovedsagelig i damme og sumpe, den er mere sjælden i strømmende vand.

POPULÆRNAVN: Platy (se nedenfor for farvevarianter)

STØRRELSE: Han 3,5 cm, Hun 6 cm

KØNSFORSKEL: Hannen har gatfinnen omdannet til et gonopodium, medens hunnens gatfinne er stor og afrundet. Hos naturformerne har hannen som regel stærkere farver end hunnen.

NOTATER: Platyen er en fredelig og livlig art, der kan gå sammen med alle typer fredelige fiske-arter i et ikke for lille selskabsakvarium. Hvis man vil holde sin "type" ren, skal man ikke holde flere forskellige farvevarianter i samme akvarium, da de let krydses. Man bør heller ikke holde Sværddragere og Indianerplaty sammen med denne art, da der også her er fare for krydsning. Arten er ungefødende og allerede i en alder af 4-5 måneder er den kønsmoden. Man bør holde mindst 8-10 dyr, da det i naturen er en typisk flokfisk. Kuldstørrelse omkring 20-75 efter hunnens størrelse og kondition. Drægtighedstiden er 24-28 dage noget afhængig af vandtemperatur og fodring.

Hvis man vil lave målrettet opdræt, skal man tage hunnen fra, når hun er godt kraftig og lade hende gå alene eller sammen med andre drægtige hunner i et lille akvarium indrettet med mange finløvede planter. Man kan evt lave nogle skillerum, som de små unger kan komme ind i, men ikke de voksne hunner. At bruge de tidligere meget anvendte små fødekasser er dyrplageri og ofte går en del af ungerne til på grund af hunnens stress i en sådan kasse.

Ungerne kan fodres op med knust tørfoder og småt levende foder. Især en start på Artemia nauplier er fantastisk til at sætte gang i ungernes vækst og farver. Akvariet bør være beplantet og man vil ofte se platyen afgærsse planterne for alger. Temperatur 22-25oC. Da udbredelsesområdet er så stort findes arten i mange forskellige vandkvaliteter, men pH omkring 7-7,5 og hårdhed 10-20o dGH vil passe denne art fint.

Navne og farver på forskellige kulturformer:

Spejlplaty - Gråbrun kropsfarve med metalskinnende område på forkroppen, rød ryg og rygfinne.

Tuxedo platy - Rødgylden, gullig eller grønlig kropsfarve med kulsorte sider fra bag gællelåget til haleroden. Røde eller gennemsigtige finner.

Wagtailplaty - Rød krop og sorte finner

Koralplaty - Ensfarvet koralrød med blå/hvide bugfinner.

Sort platy - Ryggen er grålig, men ellers er hele fisken sort. Denne type er meget svær at holde og formere, da den ofte får hudkræftlignende lidelser. Finnerne er farveløse med mørkt pigmenterede finnestråler.

Blå Platy - Blåligt skinnende ryg- og sider. Ofte med farvestrålende finner.

Penselhale platy - Typen er nærmest en tuxedo-platy med forlængelse af de midterste finnestråler i halefinnen.

Blødende hjerte - En gyldentgul variant med rødt bug- og brystparti.

En del af typerne findes også med høj rygfinne, der til tider mere ligner et slør. Disse typer kaldes ofte Simpson-typer.

powered by FreeFind

Det er tilladt at låne artikler fra FISHBASE.
Læs mere om det HER

 

Valid xhtml & css